De lezer heeft het laatste woord

Iedere tekst vraagt om zijn eigen opmaak en typografie. Als schrijver schep ik er genoegen in om te bepalen hoe een tekst er voor de lezer uit komt te zien. Ik realiseer me echter dat in deze moderne tijden je daar als schrijver of uitgever steeds minder over te zeggen hebt.

Sinds een paar dagen heb ik eindelijk een smartphone. Een van de eerste apps die ik installeerde maakt het lezen van eBoeken mogelijk en in plaats van een fysiek boek, lees ik de afgelopen nachten voor het slapen gaan van het zacht verlichte scherm van mijn Samsung. Veel Nederlandse leeswaar heb ik nog niet ontdekt. Engelstalige schrijvers die een jaar of vijftig dood zijn vind je volop. Dus herlees ik Tales of three hemispheres van Lord Dunsany.

Tot mijn grote genoegen kon ik zelf de marges instellen, de puntsgrootte en het lettertype. Wat een genoegen, vind ik als lezer. Maar wat ik daar als schrijver van vind…

Geef een reactie