Wat je bijblijft is het onverwachte detail

In een verhaal, zo wordt wel gezegd, mag niets afleiden en mogen geen betekenisloze zaken staan. In dat verband is er door de jaren heen veel zinnigs gezegd over mussen die van het dak vallen. En zeker moet je als schrijver alle elementen in een verhaal bewust plaatsen, maar dat betekent niet dat je zelf bij voorbaat aan alles betekenis geeft. Je kunt ook doelbewust wat extra ruimte laten voor de lezer om zelf betekenis te geven. In een onverwacht detail, in een dissonant, schuilt soms de kracht van het verhaal. Daar ontstaat mysterie en nieuwsgierigheid. Het zijn goedgeplaatste haakjes, de elementen waar je even bij stil blijft staan.

Ik kocht onlangs via internet een tweedehands boek dat lastig verkrijgbaar is en waar ik al enige tijd naar op zoek was. Ik verlangde er naar om het in handen te hebben, het door te bladeren, even aan de pagina´s te ruiken en stond op het punt om de envelop snel open te scheuren, toen me de postzegels opvielen. Het was een volledig velletje kinderzegels uit 1981. Ik heb even gewacht met het openmaken van het pakket en vroeg mij af: wat is daar het verhaal achter?

1 thought on “Wat je bijblijft is het onverwachte detail”

  1. Ik denk: iemand die zijn/haar leven aan het opruimen is en allerlei dingen weg doet die jaren bewaard zijn.

Geef een reactie