Eénacters

De reconstructie van een vrouw

Eenakter, inzending voor Hollandse Nieuwe 12, van MC, niet uitgevoerd.

Vincent heeft zijn moeder meer dan tien jaar niet gezien. Op de dag voor zijn achtiende verjaardag staat ze met haar nieuwe vriend op de stoep. Het is een wanhopige poging om iets van de verloren jaren terug te halen. Vincent heeft echter zijn eigen leven en als hij en zijn moeder tot elkaar komen blijkt dat de bloedband door alles wat er gebeurd is geen waarde meer heeft. Ze zijn ieder op hun eigen manier teveel beschadigd.

De reconstructie van een vrouw is een hervertelling van het klassieke Oidipus-thema. Het drama is universeel maar in de klassieke versie van Sophocles zijn de motieven naar moderne maatstaven ongeloofwaardig.  Het stuk is ontdaan van alle Griekse elementen: inmengen van goden, raadsels van sfinxen, het toeval en spreekkoren. Hij schreef op het thema een nieuw drama, met psychologische diepgang, heldere innerlijke drijfveren en geloofwaardige conflicten. Zo werd het stuk zelf een reconstructie: hoe moeder en zoon op een ongeoorloofde manier tot elkaar komen.

sophocles, eat your heart out!

De tweede man
Eenakter, 2009, inzending voor festival Hollandse Nieuwe 11, van MC, geselecteerd als teaser op het festival.

“Nederland zal inzien dat wij ze kunnen leren hoe ze het beste hun tompouce kunnen eten.” – Gideon

Nederland staat aan de vooravond van een revolte. Drie kaderleden van de nieuwste politieke partij zoeken naar een tweede man. In gesprek met onderwijsmastodont Alois Hartman ontstaat een spel van zoeken en verleiden waarin de geest van de nieuwe politiek wordt blootgelegd.

Lees een fragment

Eddy & Splinter
Drie scenes, 2010, vrij werk, niet uitgevoerd

Lees een fragment

Geef een reactie