Heimwee naar het onbekende

Verschijning 1 november 2022

Omslagillustratie door Taïs Teng

Heimwee naar het onbekende is de eerste Nederlandse vertaling van de verzamelde prozagedichten van de Amerikaanse schrijver Clark Ashton Smith. De prozagedichten verschijnen allereerst in een gebonden gelimiteerde uitgave.

Bestellen
Je kunt de uitgave direct bestellen via bol.com of via het bestelformulier.

De uitgave

De uitgave is gemodelleerd naar de boeken zoals Uitgeverij Arkham House die uitbracht. Arkham House is een Amerikaanse uitgeverij, opgericht door August Derleth, die zich richtte op het uitgeven van het werk van H.P. Lovecraft, Clark Ashton Smith en hun tijdgenoten.

 • Vertaald en van een inleiding en aantekeningen voorzien door Frank Norbert Rieter
 • Rijkelijk voorzien van illustraties van Tais Teng
 • Gelimiteerde oplage van 100 exemplaren
 • Hardback 136 pagina’s
 • Linnen omslag, met titel in goud op rug
 • Stofomslag
 • binnenwerk 90gr romandruk
 • Gekleurde schutbladen, kapitaalband en leeslint
 • Consumentenverkoopprijs EUR 32
 • Verschijning 1 november
 • Schrijf je nu in voor deze bijzondere, gelimiteerde uitgave via het bestelformulier.

Clark Ashton Smith

Clark Ashton Smith (ca 1912)- resotred and colorized by hotpot
Clark Ashton Smith

Clark Ashton Smith (1893-1961) is een Amerikaans schrijver en kunstenaar. Hij woonde het grootste deel van zijn leven in een kleine blokhut in de bossen nabij Auburn in Californië. Hij oogstte al jong lovende kritieken met zijn romantische poëzie en hij raakte in de jaren dertig bij een groter publiek bekend als schrijver van korte verhalen. Naast H.P. Lovecraft en Robert E. Howard was hij een baanbrekend en toonaangevend schrijver van fantasy en SF in het tijdschrift Weird Tales.

De verzamelde prozagedichten

Prozagedichten vormen een literair genre waar niet veel schrijvers zich aan wagen en waarvan de kunst maar door een enkeling wordt beheerst. Clark Ashton Smith is zonder twijfel één van hen. Geïnspireerd door Baudelair en Poe vindt Smith zijn eigen stem en thema’s. Hij toon kosmische vergezichten en macabere, fascinerende werelden. Hij behandelt thema’s uit de Griekse mythologie en hij bezingt de liefde. Maar hij voorziet daarbij veel van zijn teksten van een nieuw perspectief of een ironische ondertoon. Hij is in zijn poëzie een kind van de romantiek, en in zijn prozagedichten vind hij daarvoor een vrijere en zeer eigen vorm.
Smith toont zijn stilistisch vakmanschap als dichter en hij voert de lezer mee naar de verre en bizarre werelden die veel lezers alleen uit zijn proza kennen.

Meer informatie

In de loop van juni verschenen er op deze site vijf blog met achtergrondinformatie bij het tot stand komen van deze bundel.

De website The Eldritch Dark is geheel gewijd aan het werk van Smith en bevat ook vrijwel al zijn prozagedichten in het Engels.