Bad-writers-trip – het zal de wijn wel zijn geweest

Als ik schrijf wil ik mijn hoofd zo helder mogelijk hebben. Voor mij geen speed of lsd, geen paddo´s of salamanders, zelfs geen stickie. Ook niet als ik niet schrijf trouwens. Bij het schrijven verdraag ik geen alcohol en zeker geen kater. Al mag ik na het schrijven graag een glas wijn drinken. Tijdens het werk wil ik zelfs niet te veel koffie. Een helder hoofd: ik wil weten wat ik doe en ik wil dat mijn gevoelens echt zijn, niet uitvergroot of vertekend.

Ik ben gelukkig op dit punt niet vatbaar voor de lokroep van het avontuur. Ik heb de neiging tot verslaving niet. Behalve waar het om het schrijven zelf gaat. Daar kan ik maar niet mee op houden.

Ik ben er van overtuigd – de mythes daarover ten spijt – dat je van al die bedwelming niet beter gaat schrijven. Ongetwijfeld vind je zelf terwijl je schrijft dat wat je op papier zet geniaal is. Maar of de rest van de wereld dat ook vindt… Het schijnt dat ook de schrijvers die zich wel enthousiast van alcohol en drugs bedienden, hun beste werken schreven als ze nuchter waren.

Vanochtend werd ik wakker met watten in mijn hoofd. Het wijnarrangement van gisteravond was zalig, maar het achtervolgde me de hele nacht. Ik was rusteloos, een beetje zweterig. Mijn hoofd wilde maar niet leeg worden. Het sloop vol gedachten. Ik had ineens een plot voor twee korte verhalen. En ik zag voor me hoe een personage waar ik al enige tijd mee worstel aan zijn einde komt. Hij wordt opgegeten door zijn eigen kunstwerk. Ja, het zijn beeldende en kleurige ideeën, van een intensiteit die ik bij wakend welzijn meestal niet heb. Goed slapen en vooral goed dromen is al vaker een bron van inspiratie geweest. Ik ben niet zo’n schrijver die de volgende ochtend het notitieblokje dat naast zijn bed ligt tevergeefs probeert te ontcijferen. Op de een of andere manier ben ik in staat om mijn nachtelijke invallen vast te houden.

Onderzoek doen is de juiste vragen stellen, realiseer ik me. Dat je niet goed kunt schrijven als je te lam bent om een whiskeyglas vast te houden, zal iedereen begrijpen. Maar al die briljante werken die die schrijvers schreven toen ze nuchter waren, wanneer kregen ze daar hun ideeën voor?

 

Link:

http://www.schrijvenonline.org/nieuws/alcohol-en-drugs-verminderen-creativiteit-zegt-psychiater

Geef een reactie