De beste romans zijn scripts voor televisieseries

In mijn hoofd zocht ik naar een ritme voor het opbouwen van het verhaal van de Mercuriuskop en het schilderen van de personages. Het voortstuwende ritme dat je de pagina’s als in een trance laat omslaan. Ik probeerde me te herinneren wanneer ik zelf voor het laatst een boek had gelezen waarbij ik dat gevoel had gehad. Ik ken dat goed van lang geleden. Hoe ik als kind in een zinderende zomer maar niet buiten wilde spelen, omdat ik nog zoveel te lezen had. Met name de boeken van Alexandre Dumas, Jules Verne en Walter Scott heb ik verslonden. Ik heb ze in geen jaren herlezen, een beetje uit angst dat ze ontzettend zullen tegenvallen.

De meest recente voorbeelden… ik kon alleen maar op televisieseries komen. The Wire. Deadwood. Carnivale. Breaking Bad. The Soprano’s. Mad Men. Op dit moment volgen we Boardwalk Empire en Sons of Anarchy. Ik zie uit naar Treme. Al die series hebben iets gemeen: dat gestage tempo en het beheerste acteerwerk. De korte en lange plotlijnen worden subtiel met elkaar verweven. Er wordt rustig de tijd genomen om de personages tot leven te wekken. Iedere scène klopt. Over ieder shot is nagedacht. Elke serie heeft zo zijn eigen kracht. In Deadwood is dat het taalgebruik. In Carnivale het mysterie. In Breaking Bad de chemie tussen de hoofdpersonen. In de Soprano’s het acteerwerk. Allemaal zijn ze in staat om de gekozen setting in al haar dimensies op de beeldbuis te brengen. Dit is echte 3D televisie.

De complexiteit van de plot en de personages, de verschillende lagen, de mate waarin ieder element betekenis heeft en bijdraagt aan het geheel: eigenlijk weet ik zo snel geen boek te noemen dat die kunst in dezelfde mate verstaat.

Toch ben ik er van overtuigd dat een boek dezelfde mogelijkheden biedt. Ik houd het mezelf voor: met die intensiteit wil ik schrijven. Korte en lang plotlijnen perfect met elkaar in balans. Rustig de tijd nemen voor de personages. En dat ritme, dat stuwende ritme, dat je pagina na pagina laat omslaan tot je spijt hebt dat het boek uit is.

Geef een reactie