Ik houd mezelf het ergst voor de gek als ik boeken koop

Van de week kocht ik alvast boeken voor op vakantie. Vorig jaar deed ik de hele zomer over één dikke pil en dat was me niet goed bevallen. Maar één boek: het voelde bijna alsof ik niet echt was weggeweest. Ik nam me voor om dit jaar lekker bij te lezen en een hele stapel boeken mee te nemen.

Een mooi voornemen, maar dan mochten ze dus niet te dik zijn. In de boekhandel greep ik bij de dwarsliggers direct naar J.Kessels: The Novel. Dat boek had een mooi maatje. Daarna de nieuwste Brusselmans: daar kon ik ook onmogelijk lang over doen. Toen nog een bundeltje met griezelverhalen uit de 19de eeuw van netjes onder de tweehonderd pagina’s.

Mijn selectiemethode voelde toch een beetje als vals spelen. Toen viel mijn oog op Godenslaap van Erwin Mortier. Dat moest een prachtig boek zijn: die stond nog op mijn verlanglijstje. Het telde wel dik vierhonderd pagina’s. Twijfel, twijfel. Maar het was dundruk, dus vooruit dan maar.

4 thoughts on “Ik houd mezelf het ergst voor de gek als ik boeken koop”

 1. Ik heb een beetje gesmokkeld bij het schrijven. Brusselmans en de griezelverhalen kwamen van de Oude Mol (tegenwoordig Roelands). Thomése en Mortier kwamen van de Feeks. Dus toch voor een deel dezelfde boekhandel.
  En voor dat je zegt dat ik alleen maar mannen lees, ik ben net begonnen in Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls. 😉

 2. Dat boek van Yvonne Keuls is erg aangenaam en er staan recepten achterin!
  Oh nee, dat laatste is helemaal niet waar, aan welk boek zit ik dan te denken?

  Kan je het geloven dat ik geen Brusselmans meer lees, ik ben er helemaal klaar mee.

  Mijn favoriete schrijver van het moment is zelfs een schrijfster en ze heet Annie Proulx, ze schrijft prachtige verhalen op een eigenzinnige rappe manier, bij deze raad ik het je aan.

 3. Ik geloof wel dat je Brusselmans op een goed moment voorbij bent. De man schrijf zoveel dat je als lezer makkelijk een overdosis oploopt. Zijn debuut blijft een onbetwist meesterwerk. Van de afgelopen tien boeken die ik gelezen heb kan ik van niet één de inhoud samenvatten. Nee, dat is niet waar: de droogte, die had een vrij eigen toon. Niettemin: ik geloof je.

  Annie Proulx, jazeker. Ik ken natuurlijk eigenlijk alleen Brokeback Mountain. Sorry, kan er niks aan doen. Ik neem je advies ter harte en zal wat meer van haar lezen.
  Waar het gaat om korte verhalen wil Maartje Wortel aanraden. Verhalenbundel ‘Dit is jouw huis’ heb ik erg van genoten. Eigen stem. Mooie compacte schrijfstijl. Het leest alsof ze niet op de computer schrijft en ze steeds bang is dat de inkt van haar vulpen zo opraakt, maar wel graag het verhaal nu wil voltooien.

Geef een reactie