De toekomst van het boekenvak

Het is boekenweek. Tijd voor een paar blogs over het boekenvak. Het woord boek kan niet vallen deze dagen, of iemand werpt de vraag op hoe het boekenvak er in de toekomst uit zal zien. Wat voor vlucht neemt het e-boek? Blijft de vaste boekenprijs? Hoe is het eigenlijk gesteld met het boekenaanbod in ons taalgebied?

Ik denk daar veel over na, maar sluitende antwoorden heb ik niet. Ik ben er van overtuigd dat de vaste boekenprijs zijn langste tijd gehad heeft. Hij is ooit ingevoerd om uitgeverijen en boekhandels te ondersteunen: zodat het aanbod breed zou blijven en je ook in kleine plaatsen boeken zou kunnen kopen.

Met de opkomst van internet is de noodzaak voor de ondersteuning van boekhandels eigenlijk al weggevallen. De invloed van de vaste boekenprijs op de breedte van het aanbod is twijfelachtig. De breedte wordt beter ondersteund door de opkomst van print-on-demand dan door de vaste boekenprijs.

Dus waar doen we het nog voor? De schrijver, wellicht. Schrijvers krijgen nu een percentage en als je de vaste boekenprijs loslaat, zullen veel schrijvers een daling van hun inkomen zien. Dat is althans de redenering. Een lagere boekenprijs zou ook moeten zorgen voor meer verkopen, maar voor een individuele schrijver is dat afwachten. Ik denk zelf dat je de vaste boekenprijs pas kunt afschaffen als het modelcontract voor schrijvers veranderd is. Geen percentage meer, maar een vaste afdracht.

2 thoughts on “De toekomst van het boekenvak”

  1. De vaste boekenprijs is er voor het hele boekenvak. Als je de prijs loslaat worden er nog alleen boeken gedrukt die geld op zullen brengen. Zeg maar Kluun en Saskia Noort achtigen. De uitgevers wagen zich niet aan iets bijzonders, of poëzie, of een debutant, want de boekhandels zullen het niet inkopen. Nu verdient iedereen goed aan de hard sellers waardoor ze geld hebben eens iets te wagen. Dat wil zeggen de kwaliteitsuitgevers en boekhandels doen dat. En de kwaliteitsklant natuurlijk!
    Dus ik ben voor de vaste boekenprijs om de diversiteit in stand te houden!

    1. Ik neem wat je zegt ter harte: die diversiteit is me zeer dierbaar. Zolang de vaste boekenprijs die ondersteunt ben ik het met je eens. Wat ik op termijn zie gebeuren: de kosten (en daarmee het risico) om je aan een bijzonder project te wagen (poëzie, debutant etc) zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Als je de vaste boekenprijs loslaat zal de marge op hardsellers afnemen, dat begrijp ik, maar wellicht worden er per saldo wel meer boeken verkocht. Het is een lastige kwestie; in de landen om ons heen met een vergelijkbaar taalgebied zijn de ervaringen met een vaste boekenprijs wisselen. In het algemeen kun je denk ik niet hard maken dat een vaste boekenprijs zorgt voor meer diversiteit. Maar dat betekent ook niet dat ik de redenering kan omdraaien. Het afschaffen van de vaste boekenprijs in Nederland zou zeker op de korte termijn voor een verschraling kunnen zorgen. Ik zou zeker niet over één nacht ijs willen gaan.

Geef een reactie