de lezer betaalt dus alleen voor de inkt en het papier

Ik kreeg van de week een gratis e-book. Het was geen fragment of kort verhaal. Het was de volledige versie van Ik was Amerika, de kersverse winnaar van de BNG Nieuwe Literatuur Prijs. Ik begrijp daar niets van. Waarom krijg ik dit boek zonder er iets voor te hoeven betalen? Het enige wat ik kan bedenken is dat Uitgeverij Querido dit doet in de hoop dat verdere verspreiding van het boek op termijn tot meer kopers van boeken zal leiden. Het allerbelangrijkste in de marketing van boeken is blijkbaar dat iedereen er van gehoord heeft, dat iedereen dat boek leest. Want als iedereen het leest, dan zal de rest wel volgen. Of zoiets.

De gedachte dat de productie van een e-book niets kost heeft al snel hardnekkig wortel gevat in Nederland. Het is digitaal en dus moet het gratis te verkrijgen zijn. Net als alle films en tv-series die je straffeloos gratis kunt downloaden. Nu een gratis e-book! Sommige auteurs zijn er als de kippen bij om hun boek als e-book gratis te verspreiden. Omdat ze de eerste zijn hebben ze een extra voordeel: de gratis publiciteit die deze stunt genereert.

Dat de auteur in deze trend verwordt tot een soort straatmuzikant, kan de schrijver die het al gemaakt heeft natuurlijk niets schelen. Als ik de gelegenheid had gehad, had ik dat misschien ook wel gedaan.

Ik stoor me vooral aan de teneur dat de woorden e-book en gratis altijd in één zin geplaatst worden. Dat wekt verwachtingen die ik helemaal niet zou willen waarmaken. Want een e-book is niet kosteloos geproduceerd. Er is door de auteur maanden, zo niet jaren werk in gaan zitten. En als het e-book meer terrein wint, kunnen uitgeverijen hun kosten niet meer alleen afschrijven op het papieren boek. Redactie, opmaak en publiciteit, het kost allemaal geld.

Met al mijn gepraat over geld zou ik bijna het belangrijkste vergeten. Wat gratis is, wordt vaak als waardeloos gezien. Een prul. Een niks. Dat wil je als auteur of uitgeverij toch niet uitdragen?

Boek van Ivo Victoria gratis beschikbaar:

http://www.ereaders.nl/1202201001_als_ebooklezers_de_prijs_bepalen

Gratis e-book van Querido:

http://www.querido.nl/web/Nieuws/Nieuwsartikel/Ebook-Ik-was-Amerika-van-BNG-Nieuwe-Literatuurprijswinnaar-Gustaaf-Peek-meer-dan-3000-keer-gedownload.htm

Geef een reactie