Wat wil mijn personage eigenlijk?

Thomas Rosenboom heeft in een van zijn essays ooit uiteengezet dat een romanpersonage een groot streven heeft. Het romanverhaal is niets meer of minder dan het verhaal van de tegenslagen en belemmeringen om dat grote streven vervuld te zien. Nirav Christophe legde me onlangs uit dat een werkelijk dramatisch personage juist twee dingen wil, liefst twee zaken die elkaar uitsluiten. Die dubbelheid zorgt voor dramatische spanning. In zijn optiek willen die romanpersonages van Rosenboom dus hun eigen streven ook graag ondermijnen: pas dan zijn ze werkelijk gelaagd en boeiend.

Ik merk in mijn eigen schrijven dat ik er niet zo conceptueel mee om ga. Ik voorzie mijn personages van een rijke hoeveelheid bagage: liefdes, angsten, dromen en geheimen. En daarna zie ik wel wat er gebeurt. In het verhaal is het voor de lezer vaak de vraag: wat wil die jongen toch? Dat geldt voor Gordon Hauspie en ook voor Vincent, de hoofdpersoon in mijn jongste eenakter. Volgens mij levert die vraag, dat het niet meteen duidelijk is wat de hoofdpersoon nastreeft, of dat hij dat zelf ook nog moet ontdekken, de meeste dramatische spanning op.

5 thoughts on “Wat wil mijn personage eigenlijk?”

 1. Hoi Frankie,

  Ik was op een moment aangekomen waar ik mijn liefde en geloof voorin de Nederlandse zware en lichte Literatuur wilde opzeggen, maar nu jij jezelf als schrijver hebt verklaart stel ik het uit.

  Ik wil een boek van jou, mits er geen sla en spinazie in voorkomt.

  Je lezer.

  1. Ik beloof je: in mijn verhalen geen spinazie en sla meer op één bord. Ik heb wel het een en ander geleerd de afgelopen jaren. Ik kan iets beter schrijven. En culinair heb ik ook wel wat opgedaan.
   Gewapend met die kennis doe ik mijn best de Nederlandse literatuur verder op te stuwen… in de juiste richting. Al weet niemand natuurlijk precies wat dat is.
   Enfin, welkom op mijn blog.
   Schilder je nog wel eens?

   groetjes,

   Frank

 2. (Ik geloof dat je bLog mijn vorige berichtje heeft opgesnoept, doe we het nog eens.)

  Schilder je nog wel eens?

  Het is al weer een jaar of twee geleden dat ik voor het laatst weer een schilderij heb georganiseerd. Als je op mijn naam boven dit bericht klikt kom je op een website waar wat werkstukjes van mijn hand op staan en helemaal onderin een foto van mijn laatste schilderij (en wat leuke buiten-werkstukjes.)

  P2

 3. Fijne site. Dank voor de link.

  Doet me er aan denken dat ik ergens in mijn archief nog wat verhalen van je heb, en ook een stapel bierviltjes met tekeningen. Zal ik die eens onder scanner leggen en ze publiek maken of moet ik ze bewaren voor over honderd jaar na onze dood. Zodat een kunst- of literatuurwetenschapper er de ontdekking van de eeuw aan heeft?

 4. Verhalen, van De Buurman?

  Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar de viltjes, misschien wel leuk om die aan het schetsboekje-site toe te voegen, lijkt me handig als ik ze zelf scan en dan krijg je ze weer terug als je dat wil. Zullen we eens ergens afspreken?

Geef een reactie