Ik verklaar het af

Ik had mezelf tot doel gesteld om voor de verandering eens een echt af en gepolijst werk op te leveren. Ik heb het over de eenakter die ik heb geschreven voor de Hollandse Nieuwe 12 toneelschrijfcursus. Bij de meeste toneelstukken die ik tot noch toe schreef hikte ik lekker tegen de deadline aan. Amper stond de laatste claus op papier of het pakket moest door naar de regisseur en de spelers die ongeduldig wachtten op ´het stuk´. Zo niet deze keer. Ik heb alle tijd genomen om te schrijven en te herschrijven. Dat heeft het stuk beter gemaakt. Naar aanleiding van de readings heb ik nog redelijk ingrijpende wijzigingen doorgevoerd: één personage niet af laten gaan, een ander eerder op laten komen. Bij iedere zin heb ik me nog eens afgevraagd: kan het niet nog wat erger, net iets schrijnender. En in veel gevallen kon dat. Maar nu is het toch echt af. Als ik er nu nog wat aan doe wordt het gepruts en gemodder. Het is mooi zo.

Geef een reactie