Een boek dat alle andere boeken overbodig maakt

Ik heb net De Movo-tapes even terzijde gelegd. Door Het schervengericht was ik geraakt, het lezen van deze prelude is een worsteling. Er hadden van mij wel een paar pagina;s uit gemogen. Voor de afwisseling lees ik tussendoor De leesclub. Daar krijg ik niet snel genoeg van, had van mij nog wel wat dikker mogen zijn.

Schrappen en schuiven. Wat is de juiste dikte voor een boek? Herstel: voor mijn boek. Mijn hoofd staat in de modus goudschaaltje. Is deze tekst wel nodig? Voegt hij iets toe? Staat er geen woord te veel? Ik merk dat er daardoor wat minder schrijfflow in me zit en dat mijn blogteksten korter zijn. Dat is voor blogteksten niet erg: die hoeven ook niet lang te zijn. Maar hoe lang is een goed boek? Wanneer is een paar pagina’s meer tekst geleuter? Wanneer schrap je de jus uit een tekst? Het is een kwestie van wikken en wegen. Fingerspitzengefühl.

Geef een reactie