hoe je (geen) roman schrijft

Ik bereid me voor op de cursus ‘Schrijven om gelezen te worden’ die ik komend jaar geef (zie hier). Ondertussen reflecteer ik ook op mijn eigen schrijfproces. Voor de aardigheid heb ik mijn gedachtes proberen te vangen in een zogenaamde ‘infographic’. Is het herkenbaar?

het schrijfproces

4 thoughts on “hoe je (geen) roman schrijft”

  1. Het is in ieder geval humoristisch, waarschijnlijk doordat het herkenbaar is voor wannabe schrijvers zoals ik. Ik zou ervoor kiezen door het grootste rechthoek te mogen dwalen terwijl ik mijn gedachten in boekvorm giet.

  2. Het leuke is dat de onderste min of meer weergeeft hoe het bij de meeste schrijvers in werkelijkheid toegaat (in weerwil van wat ze soms beweren of zelf denken). Flower & Hayes deden er in de jaren 80 onderzoek naar. Schrijven bleek (alle stappenplannen ten spijt) een recursief proces; alle stappen/fases kunnen in min of meer willekeurige volgorde herhaald worden, zo vaak je maar wilt. De schrijvers die het minst last hebben van writersblock zijn niet de schrijvers met het beste stappenplan, maar de schrijvers die het makkelijkst heen en weer schakelen tussen de verschillende modussen in het schrijfproces. Dat was het goede nieuws. Ik ben bang dat Martijn gelijk heeft voor wat het vervolg betreft….

Geef een reactie