Wat zou zij aan het lezen zijn?

20140622_103302

Ik vroeg me dat twee keer af tijdens onze recente vakantie in Andalusië. De ene keer bij het bovenstaande schilderij. Het hang in het paleis van Carlos V, in het Alhambra. Dat is een van de mooiste kleine collecties van schone kunsten die ooit heb gezien. Niet alleen de stukken zelf waren prachtig, maar de samenstelling was ook perfect. Mooie verwijzingen en parallellen. Slaat u het vooral niet over als u ooit in de buurt bent. De andere dat ik mij afvroeg wat zij toch aan het lezen was, was bij een beeldje, waarvan de foto onderaan dit blog staat. Een blog, ach ja, ik hield ooit een blog bij. Die naam mag het eigenlijk niet meer hebben. Ik heb het dan ook omgedoopt in ‘berichten’ en de lijst van de openingspagina gehaald. Ik gebruik het nu voor onregelmatig verschijnende notities van diverse aard. Losse invallen en gedachten. Nieuwtjes. Vandaag vooral een paar nieuwtjes.

Poëzie

Afgelopen zondag trad ik op met gedichten in Galerie de Nieuwe Gang in Beuningen. Ik stond bij podiumplek 2, naast Liesbeth Ulijn en Marijke Hanegraaf. Was erg leuk. Ik realiseerde me dat de vorige keer dat ik met mijn poëzie in het openbaar optrad in 1996 was, bij het festival ’12 uur poëzie in de Waag’. Meestal geef ik voorrang aan mijn proza en theaterteksten. Toch ontdek ik de laatste tijd weer dat ik in poëzie ook zoveel kwijt kan. Dat het register dat je gebruikt bij het schrijven van gedichten, me ook bij het schrijven van proza en drama weer nieuwe inzichten geeft. Ik zal niet opnieuw achttien jaar wachten voor ik met mijn poëzie naar buiten treed… hieronder een paar kansen daartoe.

Activiteiten van De Gelderlander

  • Tijdens de vierdaagse heeft de Gelderlander een Literair podium in het Besiendershuis. Ik lever daar een bijdrage op zaterdag 12 en dinsdag 15 juli. Beide keren tijdens het literatUUR tussen 17u en 18u.
  • De Gelderlander organiseert tochten over de waal. In juli organiseren ze een Literaire boottocht, waar ik (naast hoofdgasten Thomas Verbogt en Willem Claasen) uit eigen werk voordraag. Staat gepland op 27 juli. Reserveren kan hier.

Theater

Twee toneelstukken van mijn hand verschijnen dit najaar bij uitgeverij De toneelcentrale. Het ene toneelstuk ‘De zoete geur van wrange liefde’ voeren we met Theatergroep Augustus in november ook op. Het andere stuk ‘Niemand heeft me ooit een eigen land beloofd’ gaat over de u wellicht welbekende loodgieter en is (nog) niet opgevoerd. Veel amateur theaterverenigingen kijken naar wat uitgeverijen als De toneelcentrale in het repertoire opnemen, dus wie weet. Met Augustus doen we in augustus (toepasselijk) net als vorig jaar een klein theaterproject. Vorig jaar stonden we in Zwembad Oost met ´Weerklank op Sterk Water´. Dit jaar wordt het iets met een boekenthema en we zoeken uiteraard weer toepasselijke, inspirerende locaties.

Meer leuks

Op 6 september organiseert de Openbare Bieb in Nijmegen een ‘Letterproeverij’ als opening van het literaire seizoen. Daar treed ik ook op, met een kleine proeve uit mijn werk, rond 14.30u

Fantasy

Een kort fantasy verhaal van me is opgenomen in de bundel Ganymedes-14, een uitgave van de Stichting Fantastische Vertellingen. De Ganymedes jaarboeken worden jaarlijks uitgegeven en zijn een staalkaart van de Nederlandse fantasy. Deze verschijnt in september. Verder heb ik op vakantie niet stil gezeten. Drie fantastische verhalen geschreven en ingezonden naar wedstrijden (1 naar de Fantasy Strijd Brugge en 2 naar de Paul Harland Prijs). Uitslagen daarvan zijn respectievelijk in september en januari.

En verder werk ik gestaag verder aan een novelle/roman die hopelijk dit najaar in leesbare staat af is.
Wordt vervolgd, en ondertussen blijft de vraag: wat zou zij aan het lezen zijn?

20140621_111450

Geef een reactie