Laat al je boeken weer eens door je handen gaan

We hebben dit weekend onze bibliotheek uitgeruimd. Hij zat vol. Niet alleen vol met boeken, maar ook met bordspellen, puzzels, kunst en allerhande prullaria. Toch was de voornaamste reden om hem leeg te ruimen en op te ruimen niet het ruimtegebrek, maar het onzalige plan om de kasten toch maar ivoor wit te schilderen in plaats van plechtig bruin.

Er is een opmerkelijke parallel met mijn werk. Sinds februari heb ik – naast mijn schrijf- en uitgeefactiviteiten – een jaarcontract bij Biblioplus, de bibliotheekorganisatie voor het land van Cuijk en Maasduinen. Daar mag ik de herinrichting van al hun vestigingen in goede banen leiden.

Zo was het afgelopen maand een drukte van belang in de bibliotheek van Bergen. Boeken uit de kasten, meubels verplaatsen, boeken weer in de kasten. De boel opschonen, opfrissen en opleuken. Het eindresultaat is een kleinere bieb, die als het goed is het publiek toch evengoed (of zelfs nog wat beter) kan bedienen dan voorheen. Concentreren op de populaire titels, weglaten wat toch zelden wordt uitgeleend.

Niet alle biebs worden kleiner. In Cuijk en Boxmeer ontstaan in de loop van dit jaar vestigingen met een regio functie. Een plusbibliotheek die een complete collectie biedt: een inspirerend uitje voor de liefhebber. Die bibliotheken krijgen er helaas geen vierkante meters bij. Aan mij dus de kunst om met veel creativiteit alles een plek te geven. Niet alleen boeken, maar ook dvd’s, speelgoed, bladmuziek, internet, tablets en ereaders. Te veel om op te noemen.

En vooral daarin dringt de vergelijking met onze huisbibliotheek zich op. Als we straks uitgeschilderd zijn, willen we alles weer een plek geven. Op hetzelfde aantal schappen. En we willen ook nog boeken bij kunnen kopen. Met een beetje creativiteit moet daar plek voor zijn. En voor de dvd’s. En de kunst. En de bordspellen.

Geef een reactie