Vier rare redenen om een boek niet uit te lezen

Als ik boeken niet uit lees, dan is dat meestal niet omdat ik het slechte boeken vind. Soms vind ik ze zelfs prachtig. Het zijn vaak kleine, rare dingen die me van het uitlezen afhouden. Gewassen vlees vond ik bijvoorbeeld prachtig, maar het was te dik en te zwaar. Werkelijk een heel onhandig boek om vast te houden. Bij iedere zin dacht ik eerst ‘ik krijg lamme armen’ voor ik genoot van de pracht van het proza. Ik had het exemplaar tweedehands gekocht en het rook ook nog een beetje naar natte hond. Dat maakte het er niet beter op.

Caesarion had ik vol overgave uit kunnen lezen als het niet in Ierland speelde. Bij Ierland denk ik aan de ira, land van gefrustreerde zielen en van dronken dichters. Het zijn vooroordelen, maar het blijft zo door mijn hoofd spoken dat ik maar niet in het verhaal kom. Ik vind het zelf ook stom: ik heb er zo’n hekel aan als mensen bij Italië alleen maar aan de mafia denken… Maar niettemin: Caesarion bleef al snel ongelezen.

Het huis van de moskee is ook zo’n prachtig boek dat ik niet heb uitgelezen. Ik vond het schitterend, maar ergens halverwege verloor ik mijn interesse. Mij overviel het gevoel dat het boek eigenlijk af was op het punt waar ik gekomen was. Er was geen rationeel argument dat mijn overtuiging ondersteunde, maar voor mij was het mooi geweest. Voor mij was het boek uit.

De meest opmerkelijke ervaring met het niet uitlezen van boeken had ik met Zwarte Sneeuw, een boekje met jeugdherinneringen van Christine D’haen. Ik kocht dat boekje enige jaren terug, bladerde het ’s avonds door en dacht: ‘hier moet ik voor in de stemming zijn’. Het lag een paar jaar op mijn nachtkastje, tot ik op een avond een ander boek onuitgelezen terzijde legde en het opnieuw ter hand nam. Ik las en bladerde, genoot van haar zorgvuldige zinnen, tot ik erboven in slaap viel. De volgende dag las ik in het nieuws dat zij die nacht was overleden. Ik koester wat ik gelezen heb, maar ik heb het boekje niet opnieuw ter hand genomen.

2 thoughts on “Vier rare redenen om een boek niet uit te lezen”

  1. Boeken die niet zo fris ruiken, kun je vaak een stuk verbeteren door ze even te stomen. Gewoon een wasbak met heet water te vullen en het boek erboven houden. Zorg er voor dat de stoom bij de bladzijden kan. En als je een bad hebt, kun je natuurlijk ook gewoon in bad lezen.

Geef een reactie