Ook als je weet hoe het afloopt moet het spannend blijven

Het unieke van de serie Columbo is dat je aan het begin van de aflevering al weet wie de moord gepleegd heeft. De spanning van het verhaal wordt opgebouwd rond de vraag hoe inspecteur Columbo er achterkomt en weet te bewijzen wie de dader is.

Er zijn mensen die als ze een boek lezen even beginnen met te spieken hoe het afloopt en de laatste pagina lezen. Ik denk dat voor hen het boek daarna niettemin spannend kan zijn, al is het maar omdat ze willen weten hoe het verhaal zich naar het einde toe zal ontwikkelen.

Er was een tijd dat ik tijdens het schrijven niet teveel wilde nadenken over waar het verhaal heenging. Ik liet me leiden door invallen en de flow van het verhaal en zo liet ik me graag verrassen. Het moest voor mij ook nog een beetje spannend blijven. Als ik van tevoren precies wist hoe het afliep, was de lol er af.

Dat stadium ben ik gelukkig lang voorbij. Enige planning levert, in mijn geval, betere verhalen op. En om het spannend te houden laat ik me graag verrassen door alle bochten en vergezichten die het pad naar de geplande ontknoping of finale te bieden heeft.

Geef een reactie