Niet meer dan een snufje suggestie

Een doel dat ik mij tijdens het schrijven vaak voor ogen houd, is het verleiden van de lezer. Hoe blijft het verhaal op spanning en zorgen de woorden die ik opschrijf ervoor dat de pagina vol verwachting wordt omgeslagen? Nooit mag het drama verdwijnen of de spanning wegebben.

Gelijktijdig wil ik echter ook dat de lezer bedachtzaam leest. Wat ik schrijf hoeft geen rasechte pageturner te worden, die alleen geschreven is op dat effect. Er is zoveel meer aan een boek en wie er doorheen raast op weg naar zekere ontknoping mist zoveel waarvan ik hoop dat er bedachtzaam op herkauwd zal worden. Af en toe dus rustig aan. Even vertragen.

Het zoeken van die balans is één van de leukste dingen aan het schrijven. Het kiezen van de juiste woorden in iedere zin. Het vinden van de goede toon voor iedere passage. En het toevoegen van een snufje suggestie, maar nooit teveel.

Geef een reactie