Site pictogram Frank Norbert Rieter

Je kunt het beste de homo laten doodgaan

Het viel me reuze mee dat er geen homo in doodging. Homo’s kan je gerust dood laten gaan. Het is namelijk een minderheid, dus de goegemeente identificeert zich er toch niet mee. Geknipt dus voor een rol als slachtoffer of als bad guy. De laatste jaren zijn homo’s gepromoveerd tot sidekick, maar een serieuze hoofdrol heb ik nog niet gezien.

Nee, mail me nu niet met de opmerking dat Brokeback Mountain een serieuze A film was. Dat kan wel zo zijn, maar het illustreert verder precies wat ik zeg: gays are expandable. Heeft u ook gehuild bij die film? Het was zo erg voor die jongens.

In Zaka zat een homo-dingetje. Double Dong was een volbloed gay-piece. Ineens kwam de vraag bij me op: ben ik eigenlijk een homo-schijver? Nee. Ik zal nooit een echte homo-schrijver zijn. En wel omdat ik homoseksualiteit op zichzelf geen thema vind. En juist omdat ik wil emanciperen wil ik niet problematiseren. Of romantiseren, want dat is de andere kant van dezelfde medaille. Ik verwerk homoseksualiteit zoals ik het zelf zie, zoals ik het in onze maatschappij wìl zien. Als gegeven. De homo’s in mijn verhalen en stukken zijn gewoon aardige mensen, of liever nog ontzettende klootzakken, net als al die andere personages. Maar dat heeft niets met hun homoseksualiteit van doen. Problemen en drama te over in al mijn fictie, maar nou net homoseksualiteit zal ik niet als probleem presenteren. Hij is homo, who cares?

 

Mobiele versie afsluiten