Site pictogram Frank Norbert Rieter

Niemand heeft me ooit een eigen land beloofd

Een nieuw geschreven theatertekst over de tragikomische lotgevallen van een loodgieter die met kar en paard op weg is naar het beloofde land.

Het stuk is verschenen bij De toneelcentrale en ook verkrijgbaar via Theateruitgeverij Grosveld.

Belangstellende theatergroepen kunnen daar zichtzendingen opvragen of tekstboekjes kopen.

Wie het stuk op de planken brengt, krijgt op aanvraag (bij mij, kosteloos) regie-advies en desgewenst het beeldmerk in diverse bestandsformaten.

 

Korte inhoud

Alice heeft een nieuwe vriend, die ze voor het eerst meeneemt naar haar ouders. Terwijl ze op hem wacht, arriveert een pelgrim. Op weg naar het Beloofde Land, met kar en paard. De pelgrim is op zoek naar iemand die naar zijn paard kan kijken; het beest is ziek. Alice’s moeder is dierenarts. Ze gaan samen naar haar moeder, die even weg is voor een spoedgeval. De aanwezigheid van de pelgrim, die in zijn eigen droom leeft, raakt een gevoelige snaar bij alle aanwezigen.

Synopsis

Alice heeft een nieuwe vriend, die ze vanavond voor het eerst meeneemt naar haar ouders. Terwijl ze op hem wacht, zodat ze samen hun entree kunnen maken, arriveert een pelgrim. Hij is op weg naar het Beloofde Land, met kar en paard. Zijn paard heeft al dagen niet gepoept en de pelgrim is dringend op zoek naar iemand die naar het paard kan kijken.

Alice’s moeder is dierenarts, maar ze is weg, naar een spoedgeval. Alice nodigt de pelgrim uit om mee te eten. Zo kan hij wachten tot haar moeder er weer is en ze hoopt dat de aanwezigheid van de reiziger de spanning rondom de eerste kennismaking tussen haar vriend en haar ouders wat zal breken.

De aanwezigheid van de pelgrim, die zijn eigen droom leeft, vrij en onafhankelijk, raakt een gevoelige snaar bij alle aanwezigen. In de loop van de avond herinneren zij zich welke dromen zij hadden en hoe zij hadden willen leven. Terwijl Alice’s moeder uiteindelijk het paard van zijn koliek ontdoet, wordt de moeizame verhouding tussen Alice en haar ouders ontdaan van oude patronen en vastzittende emoties.

Over het stuk

Het stuk is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. De verhalen van mijn loodgieter, die met kar en paard op weg ging naar het Beloofde Land, inspireerde mij om dit toneelstuk te schrijven. De ontmoeting in dit stuk, tussen een onverwachte reiziger en een enigszins disfunctioneel gezin, is een samensmelting van meerdere momenten tijdens zijn reis, waarbij ik met name geput heb uit ontmoetingen in Zuid Frankrijk. Iedereen die hij daar ontmoette had wel ‘een verhaal’ – steeds hetzelfde verhaal. Ze deden nooit wat ze echt wilden. Ze bleven dromen van een beter leven, maar hadden nooit echt geprobeerd om hun dromen waar te maken.

 

Mobiele versie afsluiten