Lekker anders lezen

We kijken inmiddels terug op een erg geslaagde avond. Fijne gasten met een goed verhaal en een leuke interactie met het publiek. Omlijst met een paar prachtige zangnummers, in de huiskamer van het Roze Huis. ‘Ga je dit vaker organiseren,’ klonk het al. Daar zijn nog geen plannen voor, maar het smaakte bij velen naar meer.

Een goed begin is wellicht om even lekker te dwalen door de paar lijsten met LHBTI+ boeken die online te vinden zijn. Op de avond beloofden we al om de links daarnaar op deze pagina op te nemen;

De regenboog top 100 op Hebban.nl

De groslijst van regenboogboeken op Tzum.

Te gast op de avond was Eric de Rooij en het sprak onder andere over zijn romans De wensvader en Augustus, en over het samenstellen van Hij/Hem, een ABC van regenboogboeken. Lees er meer over op zijn website.

De bibliotheek in Nijmegen heeft een kast met Regenboogboeken (sorry, niet online – bezoek de bibliotheek De Mariënburg).

Vrijwel al mijn eigen werk heeft in enige mate een LHBTI+ gehalte. Sommige werken wat meer dan andere. Een kleine wegwijzer.

De romans Het lichte hart van de Mastodont, De dundenker en Oom Ludo hebben allemaal een homoskesuele hoofdpersoon. Homoseksualiteit is niet het hoofdthema (juist niet; het is niet het ‘probleem’ dat de plot stuwt). De fantasy verhalenbundel Onwaarschijnlijke Helden bevat twee verhalen met een homo-thema, en één verhaal met een transman in de hoofdrol. Deze boeken zijn verkrijgbaar via bol.com

Het dit najaar verschenen Zwijgen is zilver is een young adult coming-out verhaal. Het korte verhaal Het uur van Leviathan is een sprookjesachtig verhaal waar de liefde tussen twee jongen het onderliggende motief is. Van 1 november tot 31 december zijn deze boeken (met introductiekorting) via dit bestelformulier te verkrijgen.

Lekker anders lezen – Een avond over regenboogboeken
lezers en schrijvers met elkaar in gesprek

Lezen doe je meestal alleen. Laat je op deze avond in het Roze Huis in Nijmegen inspireren. Ontdek nieuwe boeken om te lezen en deel je enthousiasme over je eigen favoriete regenboogboek met andere lezers. We hebben gasten uitgenodigd die over hun werk en hun favoriete boeken zullen vertellen. Eric de Rooij is auteur en mede samensteller van Hij/hem, een ABC van regenboogboeken. Marjolein Hordijk is bibliothecaris bij Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid. Frank Norbert Rieter is auteur en theatermaker uit Nijmegen. We bieden hen en alle aanwezigen in de zaal een podium om met elkaar in gesprek te gaan. Uiteraard zullen we ook de nodige prozafragmenten en gedichten voorlezen. De avond wordt muzikaal omlijst door een optreden van Theatergroep Augustus

Datum en tijd: Vrijdag 3 november 2023

Inloop 19.30 / Aanvang 20.00u

Toegang: gratis

Locatie: Het Roze Huis, Nijmegen, Sint-Anthoniusplaats 1

Meer info: hallo@franknorbertrieter.nl

De gasten

Eric de Rooij  (Hilversum, 1965) is schrijver, dichter en humanistisch geestelijk begeleider. Samen met Ronny Boogaart schreef hij literaire wandelgidsen over de Tachtigers in het Gooi en Hans Warren in Zeeland. Poëzie publiceert hij in Tijdschrift Geestelijke Verzorging. Hij
debuteerde als romanschrijver in 2020 met De wensvader, een tragikomedie over veertigers op drift en oude mensen die het leven afronden. In 2022 volgde zijn tweede roman Augustus, over jong en homoseksueel zijn in de jaren tachtig. Voor Literair Nederland en Tzum schrijft hij recensies en columns.

Marjolein Hordijk werkt als programmamaker bij Bibliotheek Gelderland Zuid. Daar maakt ze culturele en literaire programma’s. Ze wordt gelukkig van jongeren die boeken vinden die bij hen passen of van een talentvolle jonge schrijver. Omdat zij en haar bibliotheek het belangrijk vinden dat een bibliotheek een plek is waar iedereen kan zijn zoals die is zet ze zich actief in voor de LHBTIQ+-community door evenementen zoals Roze Woensdag Jong! of een literaire verkenning van de stand van ons regenboogland te organiseren. Daarnaast werkt ze ook als zzp’er en stelt ze onder andere de programma’s voor de Vrijheidscolleges samen.

Frank Norbert Rieter (Nijmegen, 1973) is schrijver van romans, poëzie en theaterteksten. In 2017 verscheen zijn novelle De dundenker bij uitgeverij Xander. Daarnaast geeft hij zijn werk kleinschalig uit in eigen beheer. Hij is homo en hij heeft veel vrijwilligerswerk gedaan voor ondermeer de GgD, Dito en COC Nijmegen. Hij is werkzaam in het bedrijfsleven. Al deze facetten klinken door in zijn schrijfwerk. De avond is zijn initiatief, samen met Theatergroep Augustus, omdat hij het leuk vindt als lezers en schrijvers elkaar met elkaar in gesprek gaan over de boeken die ze mooi vinden. En van hem mag het ‘regenbooggehalte’ wel wat zichtbaarder zijn in literaire landschap.

Stichting Augustus is in 2004 begonnen als theatergroep, maar heeft over de jaren tal van andere culturele activiteiten georganiseerd; workshops, zangoptredens, moorddiners, spellenweekenden, etc. De stichting heeft een roze signatuur, en wil met gemengde activiteiten integratie bevorderen, zowel binnen de regenbooggemeenschap als binnen de maatschappij. Augustus is actief in regio Arnhem/Nijmegen.