Een avontuur als monument voor emancipatie

Leesdagboek: Confessions of the fox – Jordy Rosenberg

bol.com | Confessions of the Fox, Jordy Rosenberg | 9781786496256 | Boeken

Ik las Confessions of the Fox van Jordy Rosenberg. Ik kwam het boek op het spoor door een lijstje met aanbevolen boeken met transgender personages. Ik koop wel vaker boeken met een lhbtiq+ thema, en vaak zijn dat vrij bescheiden uitgaves van onbekende uitgeverijen. Zeker als het een ander deel van de lettersoep betreft dan ‘G/H’, als het net iets anders is dan een gevoelig (blank en West-Europees) coming of age verhaal. De pocket die ik kocht had op de omslag de aanprijzing ‘a New Yorker book of the year’. En op de eerste pagina’s een reeks ronkende woorden en lovende citaten uit recensies.

Ik heb het boek inmiddels uit en kan alleen maar zeggen dat alle lof en enthousiaste recensies waar zijn. Ik heb het boek in één ruk uitgelezen (dat wil in mijn geval zeggen; langzaam, bedachtzaam en in spaarzame uurtjes).

Confessions of the fox vertelt het verhaal van Jack Sheppard, een 18de eeuwse volksheld. Zijn verhaal is in de loop der jaren vele malen verteld. De versie die mensen wellicht het beste kennen is die van Mack ‘The Knife’ / Mackie Messer in Bertolt Bregts Driestuiversopera. Jordy Rosenberg vertelt het verhaal aan de hand van een ‘oorspronkelijk’ manuscript dat in de archieven wordt teruggevonden en van noten en commentaar wordt voorzien door ene dr R. Voth. Het verhaal van Jack, en zijn vriendin Bess, leest als een avonturenroman. Maar dan wel een moderne literaire versie, waarbij Londen geportretteerd wordt door de afkomst en klassen en seksualiteit van de personages. En de noten en aantekeningen groeien in de loop van het verhaal en vormen een vertelling op zichzelf.

Uiteindelijk wordt het boek veel meer dan een avonturenroman; het is het verhaal over mensen die leven in de marge en die de strijd moeten aangaan met de bezittende klasse, die het geld en het geweld gemonopoliseerd heeft, en die de geschiedenis naar eigen voorkeur kan schrijven of herschrijven.

Jack Sheppard en de personages om hem heen geven gezicht aan mensen die normaliter vergeten worden. De armen, het uitschot, de kruimeldieven, de hoeren, met een divers palet aan achtergrond, kleur en geslacht. Naast een buitengewoon vermakelijke en spannende avonturenroman is Confessions of the fox daarmee ook een monument voor emancipatie dat in zijn betekenis naadloos aansluit op in onze eigen tijd toegenomen zichtbaarheid van lhbtiq+ en de black lives matter beweging. Lees dit boek.

1 thought on “Een avontuur als monument voor emancipatie”

 1. Ha Frank,

  We bespreken in Fantastische Vertellingen geregeld allerlei fantastische literatuur of kunst van oorspronkelijk Nederlandstalige origine. Het boek van Rosenberg in je ondergaande bericht valt daar volgens mij om meerdere redenen niet onder, maar ik merk wel dat je graag en geregeld leest en je mening verkondigt.

  Misschien is het voor jou interessant om te overwegen ook aan FV te leveren? Dat zou toch leuk zijn, nietwaar? Maar dan heb ik, alles heeft z’n prijs zegt de duivel het ook, wel graag dat je zo’n bespreking, als je erop in wilt gaan, niet ook meteen op het web zet. Want dan koopt niemand het tijdschrift meer, omdat hetgeen die briljante Frank te melden heeft allemaal elders al werd aangetroffen, en voor de rest van wat erin het blad staat ga ik geen cent uitgeven…

  Na een paar weken of zo, gerekend vanaf het uitkomen van het tijdschrift, mag dat uitleven-op-het-web overigens gerust weer, hoor. Dus de doem is niet voor eeuwig.

  Denk er maar eens over na.

  Met vriendelijke groet,

    Remco Meisner / uitgever Rare Boekjes / fantastische literatuur & kunst

  >

Geef een reactie