Minimaal tien redenen om meer korte verhalen te lezen

WP_001847

Sinds kort heb ik een e-reader en ik kocht direct mijn eerste e-book: het korte, prijswinnende, fantasy verhaal Sater van Bo Balder (reden 1). Ik had in de bundel Ganymedes 13 (2) een bijdrage van haar gelezen die naar méér smaakte en deze maand publiceerde uitgeverij Link het verhaal Sater als e-boek. Het is een prachtig verhaal  over een chemisch gecastreerde sater in Amsterdam. Ik houd wel van dat universum; het lijkt een fantastische en licht karikaturale versie van ons hedendaags Nederland. Het lijkt iets dystopischers, maar Bo Balders schrijfstijl is plezierig licht. Veel meer valt er over een kort verhaal niet te melden; het is puntgaaf. Leest u het zelf maar.

Het schijnt helemaal goed te komen met het korte verhaal. Ik las het op facebook, dus het is waar. Iemand had een foto van de volkskrant gepost met een bericht van die strekking. Een paar jaar terug was het korte verhaal nog op sterven na dood. Bundels met korte verhalen verkochten niet en werden in het oeuvre van een auteur niet echt meegeteld. Ik was een paar jaar terug bij een optreden van Annelies Verbeke. Degene die haar introduceerde zei dat zij drie romans geschreven had. ´En een verhalenbundel,´ (3) voegde zij daar zelf aan toen. Ze verbaasde zich erover dat die altijd vergeten werd. Je  stopt daar als schrijver toch hetzelfde, of meer, werk in als in een roman. Het heeft toch dezelfde literaire waarde.

Inmiddels verscheen haar tweede verhalenbundel. (4) Ik weet niet of Annelies Verbeke al anders aangekondigd wordt, maar het landschap van het korte verhaal ziet er iets anders uit. Niet héél anders. De bundels halen nog steeds niet de bestsellerlijsten. Maar er wordt wel positiever over gesproken.

Zou het komen door fruitige, jonge schrijvers als Maartje Wortel (5) die gestaag het literaire landschap veroveren? Helpt het dat Thomas Verbogt zijn herinneringen aan Frans Kusters (6) publiceerde, met een keus uit dienst korte verhalen? Of komt het door het uitreiken van de Nobelprijs voor de literatuur aan Alice Munro? (7) Het zal allemaal bijdragen.

Wellicht is het meest van invloed dat ons leesgedrag schijnt te veranderen. Is uw leesgedrag al veranderd? Ik heb er bij mijzelf niet veel van gemerkt, maar er schijnt onderzoek naar gedaan te zijn. Gebruik van internet en nieuwe media schijnt ons lezen vluchtiger te maken, meer gericht op het lezen van korte teksten. En uitgeverijen spelen in op die trend, met het publiceren van meer korte verhalen. Het aardige van een e-reader is dan dat het financieel risico om iets uit te geven lager is. En er is geen economische reden meer om verhalen per se gebundeld uit te geven. En met dat als vertrekpunt komt een uitgever als Link met een short fiction serie (8).

Ze zijn nog wel behept met de Nederlandse gewoonte om e-boeken veel te duur te maken. EUR 2,99 voor een verhaal van minder dan 10.000 woorden. Je leest het in minder dan een half uur uit. Zo´n aanschaf doe ik één keer, om eens uit te proberen, maar ik lees te veel en te graag om dat vaker te doen. Die prijs moet in mijn beleving naar 1 euro (eventueel in de vorm van een abonnement of strippenkaart) om de verkoopaantallen naar serieuze hoogtes op te stuwen.

Tot die tijd gebruik ik mijn e-reader waar ik hem in eerste instantie voor in huis haalde. Om backlist boeken op te lezen die maar sporadisch herdrukt worden en die ik antiquarisch niet makkelijk kan krijgen. Dus (her)lees ik straks in ieder geval het werk van Lord Dunsany (9) en Clark Ashton Smith (10). Die schreven ook short fiction, en stonden aan het begin van een traditie die nooit helemaal is weggeweest en zijn weg naar de lezer zal blijven vinden, via wat voor medium dan ook.

Geef een reactie