Je kunt natuurlijk ook je eigen uitgeverij beginnen

Er was een tijd dat ik dacht dat eindeloos wachten op antwoord van gerenommeerde uitgeverijen het enige was dat je als schrijver kon doen in de hoop ooit gelezen te worden. Gelukkig ben ik inmiddels wat wijzer, maar niettemin heb ik me de afgelopen jaren – tegen beter weten in – in het inefficiënte, tijdsintensieve, stroperige en frustrerende manuscriptencircus begeven.

Ik had daar eindeloos mee door kunnen gaan als de boekenbranche niet zo in beweging was. Vanity-press heet tegenwoordig self-publishing en het is niet meer vies om als schrijver zelfbewust en ondernemend te zijn.

Nieuwe websites waar je je manuscript kunt promoten schieten als paddenstoelen uit de grond en crowdfunding doet zelfs in de gesloten boekenbranche zijn intrede. Dat spreekt me wel aan en ik heb zelfs even overwogen om mijn werk de wereld in te zenden via een initiatief als tenpages.

Maar het gaat niet om de funding, het gaat om het bereiken van de lezer. En als je dat zelf kunt, waarom zou je dan nog met anderen in zee gaan? Je kunt dan net zo goed je eigen uitgeverij beginnen. Dat lijkt me een goed plan. Dat ga ik doen.

Wordt vervolgd…

Tweeten
 

3 thoughts on “Je kunt natuurlijk ook je eigen uitgeverij beginnen”

 1. Hoi Frank ik vondje op het internet maar hoe ga jij nou.?
  Ik, schrijf ook en krijg mijn boeken ondanks dat ik steeds snel een uigever heb maar niet op de markt ook ik overweeg om het totaal anders te gaan doen, dus ben ik erg geintreseerd hoe jij gaat. Ik, schrijf detective trillers, mijn auteurs naam is johan Hennings. Graag zou ik meer van je willen horen.
  Met vriendelijke groeten Ben.

  1. Hoi Ben,
   Het vergaat me tot nu toe prima; al kan ik pas over een half jaar echt goed de balans op maken. Ik ben een maand of 8 bezig geweest met de voorbereidingen en op 4 maart is de eerste boekpresentatie. In april volgt de tweede.
   Ik heb gekozen voor aansluiting bij een klusteruitgeverij en me geconcenteerd op productie via print-on-demand. Daarnaast doe ik veel ‘in huis’; redactie, vormgeving, pr.
   Het is vooral zaak om voor jezelf een goede balans te zoeken tussen het kapitaal en de tijd die je wilt investeren en de risico’s die je wilt nemen. Wie voldoende tijd en ondenemingslust heeft kan volgens mij beter zelf zijn boeken uitgeven. Je bent dan actiever in contact met lezers en krijgt meer respons terug. Je houdt er financieel waarschijnlijk ook meer aan over.
   Er zijn een paar auteurs die met het zelf uitgeven hoge ogen gooien zoals Patrick van Hees en Diane Wing Easton. Die zitten wel in de non-fictie hoek. Ik denk dat het bij fictie wat lastiger is.
   Als je meer wilt weten of wil overleggen, mail me dan gerust hallo @ franknorbertrieter . nl (maar dan zonder de spaties).
   Groetjes

   Frank

Geef een reactie