Een beeld zegt meer

Als een boek wordt uitgegeven heb je als schrijver niet bijster veel te zeggen over de omslag. Natuurlijk wordt er overlegd, je instemming gevraagd, maar het zijn toch vooral de mensen die verstand hebben van marketing en grafische vormgeving die aan het werk zijn. Bij de tips voor het inzenden van je manuscript naar een uitgeverij staat ook vaak zoiets als: stuur het werk zo kaal en neutraal mogelijk op. En stuur zeker geen omslag mee.

Toch kan ik iedere schrijver aanraden om onderdelen van het boek visueel vorm te geven. Mij helpt het. Als ik een omslag heb ontworpen, is het alsof ik een einddoel heb vastgesteld. Daar wil ik heen. Het drukt de sfeer van het boek uit.

Vanaf vandaag staat in de menubalk van dit blog informatie over mijn roman ‘Gordon Hauspie’, inclusief de collage die ik maakte voor een omslag.

Op de foto: Dit is de begraafplaats op de Daalseweg. Hoofdstuk 9 speelt op Moscova in Arnhem, maar met name voor scene in het oude deel van die begraafplaats had ik dit beeld in mijn hoofd.

Geef een reactie