Het plan

Heeft u een goed voornemen voor 2011? Ik heb heb tal van goede voornemens. Ze hebben allemaal iets te maken met geluk, genieten en gezondheid. De meeste van die voornemens zijn niet exclusief voor 1 januari. Ik heb ze elke dag weer.

Toch is vandaag anders: ik begin vandaag een boek te schrijven. Het wordt mijn tweede roman en ik kies deze keer voor het open-keuken-model. Iedereen kan meekijken, commentaar geven of een praatje maken terwijl ik bezig ben. Het gaat me daarbij niet alleen om de tekst van het uiteindelijke boek, maar ook om al die andere zaken er om heen: de inspiratiebronnen, personagebeschrijvingen, de eerste opzet. Ik zal het allemaal met jullie delen.

Een strakke planning heb ik niet. Ik zal er vrijwel dagelijks aan werken en je mag dan ook een vijftal blogs per week verwachten. Ik zal me in eerste instantie richten op het beschrijven van de thematiek, het decor en de personages.  Daarna begint het schrijven van wat ik voor mezelf de broodtekst noem: de eerste volledige versie van het verhaal.

Ik ben benieuwd hoe lang ik daar deze keer over ga doen. Van mijn eerste roman schreef ik de eerste versie in een half jaar. Ik weet dat sommige schrijvers er veel langer over doen, maar dat voelt nog altijd als vrij lang. Ik aard toch meer naar de snelschrijvers van deze wereld: Koolhaas, Vestdijk of Brusselmans. Lekker doortypen: wat is daar eigenlijk zo moeilijk aan? En het zware werk (in mijn beleving) komt daarna: schaven en schrappen. Daar deed ik de vorige keer drie jaar over. Blijft u bij me?

2 thoughts on “Het plan”

  1. A ha. Het thema spreekt mij, sinds 1994 werkzaam in de financiële sector, in elk geval aan. Dat geldt ook voor de voorbeeldrol door de manier waarop je het boek gaat schrijven; open staan voor kritiek is nu niet wat de sector heeft laten zien. Als optimist zou ik wel graag wat positieve elementen terugzien, dus ‘ondanks voortdurend ingrijpende veranderingen gaat het gewone leven ook door…’.

    1. Wees gerust: die positieve elementen wil ik er zelf ook in hebben. Het bankiersvak is ook mensenwerk en ik denk dat juist dat ook zichtbaar zal worden. Uiteindelijk zal het overigens geen boek zijn over het bankiersvak, maar vormt dat vak het decor. De roman zal er wel mee verweven zijn, maar het wordt geen pamflet.
      Ik weet dat de sector bepaald geen openheid heeft laten zien, maar gek genoeg heb ik het vermogen om goed met feedback om te gaan wel in die setting geleerd. Het hr beleid was ook erg gericht op het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling, groei etc. Soms op het extreme af: oh wee als je niets wist te verzinnen voor je persoonlijke ontwikkel plan. Enfin, dat spreekt elkaar niet tegen. Uit al die persoonlijke ontwikkeling ontstaat wel een cohort van min of meer gelijk gestemden. En dat verklaard ten dele de geslotenheid.

Geef een reactie