Onze loodgieter

‘Onze loodgieter’ vertelt het opmerkelijke, waargebeurde reisverhaal van een man die het in zijn hoofd haalt om met kar en paard naar het ‘beloofde land’ te reizen. Hij wil naar Jeruzalem en daarna eigenlijk door naar Mekka.

Hij liet zich voor zijn reis inspireren door Franciscus van Assisi, die tijdens de vijfde kruistocht een vreedzame ontmoeting had met de sultan van Egypte. Zo wil hij ook in dialoog: anderen culturen leren begrijpen door mensen te ontmoeten. Hij reist daarbij tegen de tijdgeest in, want wat hem onderweg opvalt zijn de overeenkomsten en niet de verschillen.

Als pelgrim wordt hij doorgaans met open armen ontvangen. Maar is het echt een pelgrimstocht? Mooi weer, hartelijke mensen. Teveel wijn en teveel eten. Het verslag van zijn reis is af en toe meer een schelmenroman. Zou hij onderweg niet eigenlijk moeten lijden en afzien?´

 Ik had net mijn baan opgezegd om me aan het schrijven van literaire romans te wijden, toen ik werd gebeld door onze loodgieter. Hij had drie jaar met kar en paard door Europa gereisd en of ik hem wilde helpen met het op papier zetten van zijn reisverhaal? Dat moest gebeuren, want hij had onderweg (na een paar flessen wijn) aan iemand beloofd dat hij zijn verhalen zou opschrijven en met anderen zou delen. Ik zei ja, al weet ik niet precies waarom. Ik had niets met reisverhalen. Wat moet een literair schrijver met de anekdotes van een katholieke loodgieter? Het boek werd een reis op zichzelf: een zoektocht naar het waarom van de reis en de zin van het schrijven erover.

Frank Norbert Rieter

Â